Een beknopt overzicht van mijn theateractiviteiten.

2007 - 2008

Margriet BoldingIn opdracht van het Amsterdams Kleinkunstfestival regisseerde en coachte ik aanstormend cabarettalent Margriet Bolding. Ze eindigde op de tweede plaats van de strijd om de Wim Sonneveldprijs.

 2007

Avond van het nieuwe liedOptreden tijdens de Avond Van Het Nieuwe Lied in Amsterdam, een jaarlijks project van het Amsterdams KLeinkunstfestival.

 2004

In maart presentator in het Nieuwe de la Mar in Amsterdam van de hommage aan Martin van Dijk.

'Martin was in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw de pianist van Martin, Ton en Bommerson, de cabaretgroep die een aantal jaren zeer succesvol landelijk heeft geopereerd. Martin verliet ons om de muzikale leiding op zich te nemen van 'De zoon van Louis Davids', de musical. Daarna is hij begeleider geweest van onder meer Jenny Arean, Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal. Regelmatig is hij te zien in het spelprogramma 'Met het mes op tafel' met Joost Prinsen. Ook was hij een aantal seizoenen lid van Purpur.'

De Stichting 'Het Amsterdams Kleinkunstfestival' heeft hem in maart 2004 geëerd met een voorstelling waarin bijna alle artiesten die een rol in zijn carrière speelden, optraden. 

(...) Wat een avond om nooit meer te vergeten. Ik vond het geweldig hoe je het verwende Amsterdamse publiek totaal in je broekzak stopte. Erg knap. Want ik ken ze. (...) (uit een e-mail van een van de organisatoren)

2004 

Op Moederdag was ik de presentator van het middagprogramma van de Dag Van Het Levenslied in Nijmegen. Dat werd gehouden op het Valkhof, in een reusachtige tent, voor een publiek van 15000(!) enthousiaste mensen.

(...) Middagprogramma 13.00u - 18.00u: Jan Bommerson presenteert sinds jaar en dag onnavolgbaar chaotisch, droogkomisch en gevat de voorronde in het Prinsentheater in Groningen. Tijd dat u met hem kennismaakt! (...) (uit de flyer voor de Dag van het Levenslied)

(...) heb je een goed gevoel aan het Nijmeegse levensleed overgehouden? De nodige complimentjes zo gehoord, kan je in je zak steken! (...) (uit een e-mail van de organisatie)

Jarenlang

Smartlappenfestival, 2009Vaste presentator van het Smartlappenfestival in het Prinsentheater in Groningen

(...) In een uitverkocht Prinsentheater vond vrijdag 25 maart voor de negende keer een Smartlappenfestival plaats. Na een avond vol tranen met smart en ook veel gelach, dankzij vaste presentator Jan Bommerson, werd Trio 65 met zanger en tekstschrijver Harry Zijlstra winnaar. (...) (De krant van Groningen, 30 maart 2005)

1990

Internationaal GoochelgalaPresentator van een groot internationaal goochelgala in de Stadsschouwburg in Groningen.

(...) Ook Jan Bommerson mag terugkomen. Als gortdroge presentator ziet hij kans de broodnodige relativerende tonen te treffen. (...) (Jacques J. d'Ancona, Nieuwsblad van het Noorden, 11 juni 1990)

(...) Jaren geleden was hij het opvallendste personage binnen het drietal dat als Martin, Ton en Bommerson kort, doch hevig opgang maakte. (...) 
Maar Jan Bommerson is er nog. Of weer. Hij dook onverhoeds op als presentator tijdens het Gala van de Magie in de Stadsschouwburg (...) 
Bommerson vierde daar zijn come-back en hij maakte een paar prima grappen. Afgezien daarvan koos hij intelligent en droogkomisch voor de act van anti-presentator. Onder het bombastische bouwsel van het met dun showvernis belegde fenomeen goochelen rukte hij doeltreffend een paar poten weg. Dat deed weldadig aan (...) (Jacques J. d'Ancona, Nieuwsblad van het Noorden, 16 juni 1990)

In het kerkje van Garnwerd presenteerde ik tijdens een schrijversavond een dichtbundel. Deelnemende dichters waren onder meer: Jean Pierre Rawie, Rutger Kopland, Driek van Wissen.

1990

De rederijkersgroep 'Nicolaas Grijp' veroverde onder mijn regie en op muziek van Dick Zevenhuizen de eerste plaats op een concours in Warffum.

(...) onder de stimulerende leiding van Jan Bommerson en de muzikale ondersteuning van Dick Zevenhuizen kwam een wervelend programma tot stand. (...) zeer levendige cabareteske sketches (...) (Het Westerkwartier, 21 november 1990)

1981

ragazziragazziGastrol in de balletvoorstelling 'Ragazzi ragazzi' van de Noord Nederlandse Dansgroep in een choreografie van Wanda Grendel en op muziek van Martin van Dijk.

(...) Het kader van de voorstelling is erg komisch. Karikaturen van harmonie-orkesten, de boomlange Bommerson in waanzinnige terzijdes, (...) 
een uit de klauwen lopende tango van de sprongkrachtige Thérèse Bekink met diezelfde Bommerson, je kunt het zo gek niet bedenken (...) (Peter Blom in het Nieuwsblad van het Noorden 13 juni 1981)

1980

Rol in een korte speelfilm van Johan Dijkstra van het Gronings filmerscollectief.

1979 - 1983

Martin, Ton en Bommerson (vrnl)Martin, Ton en Bommerson, samen met Ton Meijer en Martin van Dijk.

We opereerden landelijk met twee programma's:

'We zitten toch op rozen' (1979) en

'Zonen' (1981)

(...) Bommerson, een schutterige, onhandige boom van een vent is een prachtig figuur om in je cabaret te hebben, vooral omdat hij z'n schutterigheid weet te beperken tot functionele ontroering, hij maakt er geen vervelend typetje van. (...) (Susanne Hoenderdaal, 1982)

(...) Bommerson, een rijzig heerschap in donker kostuum, Ton een clownesk ventje. Bommerson gebruikt zijn lange ledematen optimaal met de souplesse van een sliert spagetti, Ton is een subtiel brok dynamiek met een zeer gevarieerde mimiek (...) (Leo Vromans in de Arnhemse Courant, 22 september 1980)

(...) Martin zingt achter zijn electrische piano een paar uitstekende liedjes, Ton heeft een spitsvondige conference over een therapie, een makkelijk onderwerp maar toch leuk en Bommerson krijgt gelegenheid in een rolstoel een gek verhaal te vertellen om daarna zijn lengte weer huppelend goed uit te buiten (...) (Ruud Gortzak in De Volkskrant)

Zie ook: 'Het is weer tijd om te bepalen waar het allemaal op staat, Nederlands cabaret, 1970-1995', van Patrick van den Hanenberg & Frank Verhallen, Amsterdam, 1996

Martin van Dijk heeft naam gemaakt als musicalcomponist, begeleider van Jenny Arean, Adèle Bloemendaal en Hans Dorrestijn en was en is in vele kaders actief als pianist, bijvoorbeeld in Purpur en 'Met het mes op Tafel'.

Ton Meijer heeft zich op schrijven en acteren gestort. Hij is huisschrijver en acteur in zijn theatergezelschap 'De Catalanen'.

1975 - 1979

Cabaret Jank met aan de piano Klaas de Vries.

Cameretten 1975: tweede prijs van de jury, tweede publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs

We opereerden landelijk, maar een doorbraak is er nooit gekomen.

(...) In een perfecte samenwerking met zijn pianist zette deze lange Groninger een wat netjes verstrooid typetje op de planken, een houding die hij ook tijdens de prijsuitreiking aannam, waardoor dit officiële gedeelte een bijzonder vrolijk accent kreeg.(...) (Trouw, 10 november 1975)

(...) Er zijn zeer waanzinnige momenten, vooral als Jan Bommerson in solo gaat. (...) (Nieuwsblad van het Noorden, 18 december 1976)

1969 - 1971

Parttime belichter en decorbouwer bij Het Nationale Ballet in Amsterdam.